Wednesday, July 18, 2007

Rosmarinlimpor

Igår fick jag för mig att jag skulle baka bröd, så jag provade på ett brödrecept ur boken "Sallader med Arom". Det var ett klassiskt vetemjölsrecept på bondbröd, och jag blandade i lite torkad rosmarin i degen.

Det blev ett gott bröd, men jag tror inte att proportionerna de angav i boken stämde riktigt, för min deg var bra redan efter drygt 2 kg vetemjöl medans det i receptet stod att man ska ha ca 2,5 kg. Ett halvkilos skillnad, det är ganska stor skillnad tycker jag.

här kommer receptet så som jag bakade det:

50 g jäst
1 liter ljummet vatten
1 dl olivolja
1 msk salt (det blev inte så väldigt salta bröd så gillar man salta bröd kan man nog öka på detta lite)
3 msk sirap
3 msk torkad hackad rosmarin
ca 2 kg mjöl

Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt salt, sirap, olivolja, kryddorna och resten av vattnet. Kör i assistenten och häll på mjöl tills det blir en deg som släpper från bunken, ca 2 kg.

Låt jäsa i 45-60 minuter.

Dela degen i fyra delar, och forma varje del till en avlång limpa. Lägg dem två och två på plåtar, gärna med bakplåtspapper på så slipper man lite disk. Pudra över rikligt med mjöl och skär några skåror i varje limpa med en vass kniv. Jäs därefter bröden i ca 45 minuter.

Sätt in bröden i en ugn som är uppvärmd till 225 grader. När du sätter in bröden sänker du samtidigt värmen till 175 grader. Det går jättebra att grädda bägge plåtarna samtidigt, men tänk på att byta plats på dem efter ca halva tiden så att alla bröd får fin färg.

No comments: