Tuesday, July 17, 2007

Couscous med pistagenötter, russin och aprikoser


Couscous med pistagenötter, russin och aprikoser. Ur "mmm... malins mat" sidan 122.

2 ½ dl couscous, gärna israelisk som är större och behöver kokas ca 4 minuter
1 liter grönsaksbuljong
1 msk gurkmeja (öh den här glömde jag ha i min mat igår...)
1 dl saltade pistagenötter med skal
½ dl cashewnötter, lätt rostade och saltade
½ dl rostade solrosfrön
1 dl gula russin (jag hittade inga så det fick bli de vanliga svarta istället)
100 g strimlade torkade aprikoser
1 bit purjolök
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
salt
peppar
½ dl fint skurna örter, tex persilja, gräslök, körvel och koriander

Koka upp grönsaksbuljong tillsammans meds alt och gurkmeja. Lägg i couscousen. Låt koka i ca 20-25 minuter om du använder stor couscous, häll av i durkslag. (Orginalreceptet sa att man skulle koka dem i 4 minuter, men då var de LÅNGT från klara, jag kokade vidare och smakade mig fram till när de smakade bra)

Skala pistagenötterna.

Rosta cashewnötterna och solrosfröna i ugn eller i het stekpanna på spisen. Hacka cashewnötterna grovt.

Vänd ner nötter och russin i couscousen.

Finhacka purjolöken och blanda i den tillsammans med citronsaft och olivolja. Salta och peppra . Täck med plastfilm tills det är dags att servera.

Finhacka till sist örterna och rör i dem före servering.

No comments: