Kanske var tillbehören var lite för bra , för jag tyckte inte soppan var speciellt imponerande däremot var det supergott med hemgjorda krutonger, nyurkärnade oliver och fin grekisk fetaost.
Kanske den passar bättre till lunch i solen än som middag när solen gått ner.
Pricken över i blev ändå det bröd jag bakade till soppan - bondbröd ur Jamie Olivers första bok "Jamie Oliver - Den nakne kocken" sidan 189. Det är första gången jag bakar bröd med mannagryn i, och resultatet blev ett mycket gott och saftigt bröd!
Bondbröd
30 g jäst (färsk)
1 ½ msk honung
6 1/4 ljummet vatten
8 ½ dl vetemjöl special
7 dl mannagryn
1 ½ msk salt
lite extra mjöl och mannagryn att pudra med
1. Lös upp jästen och honungen i hälften av det ljumma vattnet.
2. Häll på resten av vattnet, mjölet, mannagrynen och saltet och kör i matberedare till en smidig deg.
3. Täck över degen och jäs i ca 45 minuter
4. Dela degen på två och forma till två limpor. Pudra plåten med rikligt med mannagryn, lägg dit limporna och pudra på generöst med vetemjöl. Snitta varje limpa med 4 snitt.
5. Jäs i ca 45 minuter.
6. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt gärna limporna svalna lite innan du skär i dem.
Gazpacho med tillbehör
6 kvisttomater
2 röda paprikor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gurka
2-3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
2 tsk salt eller mer, smaka av
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
Krutonger
urkärnade oliver (kärna ur själv)
fetaost
Gör så här:
1. kärna ur tomaterna och paprikorna. Skär i mindre bitar och mixa tillsammans med en den hackade gula löken, en pressad vitlöksklyfta och gurkan i mindre bitar. Mixa till slät konsistens.
2. Blanda ner smaksättningarna: olivolja, pressad citron, svartpeppar, salt. Späd med vattnet.
3. Kyl.
4. Servera med tillbehören
Som sagt, jag tycker inte soppan var suverän. Och jag är ändå stort fan av grönsaker.
Men den kanske smakar bättre imorrn om solen skiner och vi sitter ute och äter. Jag ger den en chans till.
Men brödet var supergott!
No comments:
Post a Comment