Ikväll har jag bakat kakor!
Jag har länge tänkt jag skulle prova att baka ett äkta familjerecept, nämligen min mammas moster Annas knäckkakor. Tur nog tog en släkting till vara på receptet på innan Anna gick bort för några år sen.
Knäckkakorna var Annas paradkaka, hon brukade baka de här kakorna och gav bort av dem till höger och vänster till tanterna i Trollhättan för hon älskade att göra andra glada och alla uppskattade de här kakorna. Jag är glad att kakreceptet blev bevarat, och idag har jag för första gången provat baka de berömda knäckkakorna. Jag fick dock dubbla knäckfyllningen för det blev lite väl lite av den, kanske hade Anna lite mindre formar?
Annas knäckkakor (20 st)
Deg:
3,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
150 g smör
Fyllning (dubblad):
150 g smör
2 msk grädde
2 msk sirap
8 msk socker
2 msk vetemjöl
100 g mandelflarn
Ugn 200-225 grader. gräddas i ca 10-15 min (jag fick köra ca 15, kanske pga den dubblerade fyllningen)
Blanda ingredienserna till degen (gärna i matberedare) (på samma sätt som en pajdeg). Klä formarna med degen (små muffinsformar i metall, ca 20-25 st)
Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Låt det få ett uppkok (inte mera). Rör om.
Häll fyllningen i formarna och sätt in dem i ugnen.
Häll fyllningen i formarna och sätt in dem i ugnen.
Kaka nummer två jag bakat ikväll var en riktig klassiker på önskemål från min sambo. Jag körde på receptet i Sju sorters kakor:
Brysselkex (ca 50 st)
4½ - 5 dl vetemjöl (jag tog 4½)
1 dl socker
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Garnering:
Rosa dekorationspärl, lätt stött i mortel. eller bara vanligt socker, alternativt vanligt socker blandat med lite karamellfärg.
Blanda ihop ingredienserna till degen. Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i garneringssocker. Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
No comments:
Post a Comment