Enkla citronpastan 2 personer.
pasta, gärna bandpasta eller spaghetti, till två personer
2 pressade små citroner (eller en stor) för mig blev det ca 3/4 dl nypressad citron.
2 pressade små citroner (eller en stor) för mig blev det ca 3/4 dl nypressad citron.
½ dl fin välsmakande olivolja. Själv kör jag på Bengt Frithiofssons kallpressade Kalamata-olivolja.
ca 1 dl nyriven parmeggiano reggiano plus extra att riva över vid servering.
salt
svartpeppar från kvarn.
Koka pastan i väl saltat vatten. Kolla på pastapaketet för en fingervisning hur länge den ska kokas. Men lita inte bara blint på vad som står i minuttal, utan för att få den precis perfekt kokt rekommenderar jag att du provsmakar dig fram till när tuggmotståndet känns rätt.
Under tiden pastan kokar kan du göra iordning resten: pressa citroner och blanda citronsaften med olivoljan, riven parmesan och krossad svartpeppar i en liten skål.
När pastan är färdigkokt låter du den rinna av i ett durkslag, skaka gärna om lite så att det mesta vattnet försvinner. Skölj inte!
Häll tillbaks pastan i kastrullen, häll över citron-blandningen och rör om ordentligt. Smaka av med salt. När allt är väl blandat kan du lägga upp pastan i en skål om du vill och dekorera med till exempel citronmeliss vid serveringen. Riv över lite svartpeppar på toppen också, och ställ fram en bit parmesanost och något att riva den med så att man själv kan riva över lite extra ost om man vill.
Egentligen blev vi väldigt mätta efter pastan ovan, men eftersom det var så fint väder tog vi ändå glass till dessert. Det blev helt färdigt alternativ där - Sias lemoncurd samt Sia dulce de leche dekorerade med färska jordgubbar och en kvist citronmeliss igen.
No comments:
Post a Comment